“Jazz is ademen, reizen is leven”, zo luidt mijn motto. Mijn liefde voor jazz en aanverwante stijlen had ik als tiener al en het was fotograaf Herman Leonard die met zijn unieke beelden de muziek tot leven bracht die me nog altijd raakt en me triggerde om het verhaal achter zijn werk te vertellen. Toen een opleiding aan het conservatorium niet mogelijk bleek, besloot ik er over te gaan schrijven en hier mijn passie van te maken. En muziek te blijven maken via andere routes.”

Jazz enzo

Na de opleidingen Journalistiek (Zwolle) en Kunsten, Cultuur en Media (Muziekwetenschappen/Vergelijkende Kunsten) aan de RuG succesvol te hebben afgerond, gaan er voor Angelique –met veel doorzettingsvermogen en netwerken- diverse deuren open. Zo kan ze in 2007 direct aan de slag bij Theater de Tamboer in Hoogeveen, waar ze onder andere ruimte krijgt om twee edities van het festival Jazz Vibes te programmeren, met artiesten als José James, Candy Dulfer, Tineke Postma, New Cool Collective, Room Eleven, Kim Hoorweg, Francien van Tuinen en Wicked Jazz Sounds optreden.

Verder is ze door de jaren heen productief voor uiteenlopende tijdschriften zoals Sonic, Heaven, BS, Keyboard Plus, Zing Magazine, Klankwijzer, Forte, Luister, Villa d’Arte, OOR, HEAVEN, Muziek.nl, Forte, Luister, Camera Magazine, de Fotograaf en Pf.

Haar hart ligt voornamelijk bij tijdschrift Jazz, dat in 2011 fuseert met Jazzism. Voor laatstgenoemde is ze nog steeds freelance redacteur.

Reizen

Angelique’s honger naar reizen begint in 2010 tijdens het maken van buitenlandse festivalreportages in jazzsteden voor Jazzism. Daarnaast werkt de passie voor Afrika en India van best friend, fotograaf Henk Bothof, zo aanstekelijk, dat ze samen de stoute schoenen aantrekken. Afzonderlijk en als duo gaan ze vooral op zoek naar intrigerende muziek en bruisende culturen, naar afgelegen plekken in het laatste stukje pure Afrika of Azië, en naar eigenzinnige mensen die eeuwenoude tradities hoog houden en zich inzetten voor natuurbehoud. Maar bovenal, tonen ze de schoonheid en het belang van een land of plek, zolang het er nog is.

Reisverhalen van Angelique en Henk zijn te vinden op hun eigen nieuwe site: pureofftheroad.com. Verder zijn publicaties te vinden in Krant van de Aarde (Angelique is hoofdredacteur van de Reisbijlage), Miljonet.com en Wideoyster.nl. Verder zijn er vele publicaties geweest in bladen als GRANDE, GRANDE Italië en het AD.

Organisatie

Tot slot steekt Angelique zelf ook graag de handen uit de mouwen. Zo is ze tien jaar werkzaam als journalistiek workshopleider van de krant van Theaterfestival Jonge Harten, is ze projectleider van Kunstbende Drenthe en Music Generations Groningen, verzorgt ze de programmering van Sessies aan de Kade (met Tjeerd en Trijntje Oosterhuis), Beleef Live in Theater de Nieuwe Kolk en de eerste editie van Jazz te Gast (2014), met Michael League (Snarky Puppy) als Artist in Residence. In 2017 wordt ze gevraagd om de pr-marketing te verzorgen van Rockit, een nieuw grensoverschrijdend jazzfestival in de Oosterpoort.

Werk